Dvajset let uspehov TD Menišija

Turistično društvo (TD) Menišija prav letos obeležuje že 20. leto delovanja, ki je prineslo tudi spremembo in svež veter v vodstvo društva. Dejan Klemen je predsednik društva postal letos: »Prej nisem bil član društva, vendar sem se na pobudo dosedanjih članov odločil prevzeti vodenje.«

Klemen pove, da pri društvu najbolj ceni ravno povezanost članov, tudi ustanovnih, ki so še vedno prisotni in delajo z isto vnemo kot na začetku. Društvo ima lepo število članov, od 50 do 70, vendar Klemen pravi, da bo izziv v njegovem mandatu zagotovo ta, da bo v društvo vključenih tudi več mladih.

S člani se pogovarjamo v prostorih društva, v gasilskem domu v Begunjah pri Cerknici. »Na leto imamo samo šest sestankov, ki ne trajajo dlje kot eno uro,« v smehu pove Radivoj Jesenšek, ki je bil prvi predsednik društva in je mandat »nosil« kar osem let. »Člani pogledamo program in se dogovorimo, kdo je za kaj zadolžen, in to je to,« nadaljuje Jesenšek, »ni se nam treba ponovno dobiti na sestanku in preverjati, kaj je še odprtega in kaj je še treba postoriti.« Marko Beličič, ki je vodenje društva prevzel po Marku Kranjcu, se s tem strinja in doda: »Veste, pri nas v društvu je tudi blagajnik z nami že od vsega začetka, naš Maks, starosta društva (o. p. Maksimilijan Turšič). Turšič s ponosom pove, da ima društvo že od samega začetka najboljšo bonitetno oceno in da so vedno poslovali s pet do osem tisoč evri in ostajajo dobri plačniki.

Motor društva

Zgodba o nastanku društva se je začela pisati še malo pred letom 2002. »Janko Košir je prišel enkrat do mene in sva se malo pogovarjala, v tistih časih je bilo precej moderno imeti društvo,« se pošali Jakob (Jaka) Matičič, »sva se pa oba takoj strinjala, da je najprej treba privabiti ljudi, ki bi imeli vizijo turističnega razvoja kraja.« Žal že pokojni Janko Košir je bil že od samega začetka »motor društva«. Matičič se spominja: »Oba sva začela spraševati znance in prijatelje, če bi bili pripravljeni sodelovati v društvu. V sled temu, da društvo samo po sebi ne predstavlja pridobitne dejavnosti, se jih je seveda veliko spraševalo, zakaj sploh bi. Je pa bil takrat ›bolj nov‹ v Begunjah Vojc, (o. p. Radivoj Jesenšek) in nama ga je uspelo prepričati, da je bil prvi¸predsednik društva. Uspešno ga je vodil kar celih osem let.« Še vedno se spomni sestanka pred prvo ustanovno skupščino, ko so se vsi strinjali, da je ureditev poti nujna, da je treba postaviti tudi informacijske table in urediti pogoje za kolesarjenje … Pojasni še, da je Jesenšek poskrbel tudi za prva finančna sredstva s strani nizozemskega sklada, da so lahko počasi začeli uresničevati začrtane ideje, tudi prvi cilj – ureditev naravoslovne učne poti. Del programa so bili tudi sadjarstvo, obrezovanje drevja in pobiranje pridelkov, žganjekuha, gobarstvo, ureditev vaških napajalnikov, člani pa so ponosni tudi na dejstvo, da že od samega začetka sodelujejo tudi s Podružnično šolo Maksima Gasparija Begunje in z župniščem.

Janko Košir – Častni član TD Menišija, razlaga
šolarjem kako se “klepa kosa.”

Digitalizacija je nujna

Veliko zaslug gre tudi arhitektu Marjanu Lobodi. Beličič pove, da je Marjan poskrbel za oblikovanje in grafično podobo društva ter vseh informacijskih tabel, ki so postavljene na Menišiji. Klemen še doda: »Grafična podoba, prisotnost in prepoznavnost društva na splošno so izjemno dobre, še vedno pa lahko v prihodnosti naredimo korak več pri prepoznavnosti prek povezovanj z drugimi društvi v Sloveniji, tako lokalno kot širše.« Klemen upa na dobro povezavo z Notranjskim regijskim parkom, saj verjame, da se bo na ta način društvu pridružilo tudi veliko ostalih ponudnikov iz naše regije, s tem pa bo večja tudi možnost turističnega razvoja. Tudi njihovo društvo je z vsebinami, izkušnjami in znanjem lahko v veliko pomoč. Veliko bi k prepoznavnosti prispevali tudi vzpostavitev spletne strani in digitalizacija produktov, ki jih ponujajo. Beličič pa doda, da pri prepoznavnosti pomaga tudi povezovanje z drugimi društvi: »Trenutno smo povezani s turističnima društvoma Borovnica in Rakitna.« Prepoznavnost pa si je društvo gradilo tudi na turističnem sejmu Alpe Adria v Ljubljani, kjer so bili prepoznani kot najživahnejše društvo. »Zakaj? Ja zato, ker sem jaz igral na harmoniko,« se nasmehne Marko Kranjec s Kožljeka, ki je bil predsednik društva osem let.

Društvo je zagotovo najprepoznavnejše po krožni poti Po medvedovih stopinjah. »Krožna sprehajalna pot Po medvedovih stopinjah poteka ob obali nekdanjega Meniševskega jezera od Selščka do Bezuljaka, nato se povzpne na Kožljek in od tam do najvišje točke – 955 m visokega Špičastega Stražišča. Sledi spust do Selščka, kjer se 11,8 km dolga pot zaključi. Pot prehodimo v treh do štirih urah. Ni naporna in zato primerna za pohodnike vseh starosti,« opisuje Kranjec.

Jesenšek še doda, da so v društvu uspeli izobraziti in usposobiti pet članov tudi za vodnike, kar pomeni, da lahko nudijo vodenje po domači Menišiji in regiji. Turistično društvo Menišija je v preteklosti poskrbelo tudi za organizacijo nekaterih družabnih srečanj. Jesenšek pove, da so dvakrat organizirali praznovanje novega leta v Begunjah pri Cerknici, sodelovali so tudi z gasilskim društvom pri organizaciji gasilske veselice, organizirali vaško tržnico, za katero upajo, da jo bodo še kdaj, in nočne pohode na Špičko. Kranjec pa doda, da so pod njegovim vodenjem začeli tudi z organizacijo zimskega druženja s sankanjem s Kožljeka v dolino.

Kranjec še pove, da so izredno ponosni na prireditev Na lepi Menišiji, ki jo v sklopu občinskega praznika organizirajo neprekinjeno že 18 let. Vika Turšič kot pobudnica čisto prve prireditve se zelo dobro spominja, zakaj je prišla na to idejo: »Pela sem pri Obrtniškem mešanem zboru Notranjska v Logatcu in po eni izmed prireditev, poimenovani Večer pri vodnjaku na Čevici, sem domov prišla čisto navdušena in sem pomislila, zakaj pa ne bi tudi pri nas organizirali nečesa podobnega in k sodelovanju povabili lokalne izvajalce.« Vika Turšič še pove, da je takrat še pela pri Pevskem zboru Flora in je to idejo na vaji zbora tudi predstavila. »Moja ideja je bila, da k sodelovanju povabimo šolo, glasbeno šolo, Moški pevski zbor Tabor, gasilce, Kulturno društvo Menišija in aktiv kmečkih žena.« Spominja se še, da so želeli prireditev izpeljati pri Malnih, pa je bilo preveč tehničnih zapletov in so se odločili, da bo prireditev v spominskem parku med cerkvijo in šolo. Turšičeva je izjemno hvaležna, da se je prireditev »prijela« in da se že vsa leta vključujejo tudi ostala lokalna društva in izvajalci. Pomembno vlogo v društvu ima od vsega začetka tudi Fani Černigoj. »Fani že od samega začetka skrbi za to, da je pravno vse tako kot mora biti,« pove Beličič. Fani Černigoj zadnjih petnajst let skrbi za to, da imajo krajani na razpolago tedensko rekreacijo. »Razgibanje je pomembno in nismo izpustili niti enega tedna, razen med korono,« doda.

1. Jankov pohod – Po medvedovih stopinjah, 21.
avgust 2022.

Pogled naprej

»Še vedno se nam zdi pomembno, da povezujemo lokalno skupnost in z organizacijo različnih prireditev nam to odlično uspeva,« razmišlja Beličič. »To nam pa tudi odpira vrata, da nismo finančno odvisni le od občinskega načrta, ampak da sredstva, ki nam bodo pomagala pri delovanju, črpamo tudi iz drugih virov,« nadaljuje. Klemen se s povedanim strinja: »Sredstva bi lahko črpali prek Lokalne akcijske skupine (LAS), zasebnih naložb, pa tudi prek povečanja števila članov in pridobitve statusa društva v javnem interesu, ki bi društvu omogočilo donacijo dohodnine.«


Društvo pušča velik pečat v lokalnem okolju, zgledno sodeluje z Občino Cerknica in ne nazadnje: »Kljub temu da smo relativno majhno društvo, nas je pred tremi leti na naši skupščini obiskal predsednik Turistične zveze Slovenije,« zaključi Beličič.

Avtorica: Sabina Popek Simšič, Slivniški pogledi | september 2022.

Srečanje članov, pri nastajanju tega članka ob
20-letnici društva TD Menišija, avgust 2022.

Skupinska slika članov TD Menišija in župana,
Marka Ruparja – Na lepi menišiji, 19. 6. 2022.